Eerste Nederlandse winkel Anthropologie: “Mensen komen bij ons verdwalen” (2024)

Het is zover: morgenopent het Amerikaanse merk Anthropologie haar deuren in Nederland. Bijvelen is het merk bekend om de bohemian damesmode, maar de winkel biedtinmiddels zoveel meer, aldus managing director Peter Ruis en buyingdirector Gill McCulloh tijdens telefonische interviews met FashionUnitedvoorafgaand aan de opening. “We zijn de ultieme variety store,” aldusRuis.

Voor wie Anthropologie nog niet kent, een kleine introductie door Ruis:“Het is meer een ouderwets concept waar je niet naar binnen gaat omdat jeiets nodig hebt, maar omdat je geïnspireerd wil worden.” De gemiddelde tijddie bezoekers dan ook in een Anthropologie-winkel doorbrengen is veertigminuten, aldus de managing director. Zoals eerder genoemd, is het merk bijhet grote publiek, mensen die het merk misschien al in de Verenigde Statenhebben gezien, bekend voor de bohemian maxi-jurken, maar Anthropologie isinmiddels veel meer dan dat, zo beaamt ook McCulloh. Zo verkoopt deretailer nu ook meubels, beddengoed, schoenen en is Anthropologie ook gaanuitbreiden in sneakers, breisels en jassen. “We hebben nu ook meeronmisbare items voor in de kledingkast,” aldus de buying director.

”Ik denk dat Nederlanders het concept van Anthropologie meteen zullenbegrijpen

De opening in Amsterdam gebeurt sneller dan Ruis eigenlijk verwacht had.“We hadden het gevoel dat het pand aan de Leidsestraat perfect was. Het isnamelijk lastig om de juiste combinatie te vinden: we willen niet te verbuiten de gebaande paden zitten, maar we willen ook niet op de commerciëleplekken naast de lagere segment merken zitten. Je moet dus een drukkestraat vinden die vrij premium is. Dat is een zeldzame combinatieen best moeilijk om te vinden,” aldus Ruis.

De keuze voor Nederland en Amsterdam is volgens Ruis een makkelijke. “Jehebt een eclectische mix van klanten. Je hebt de locals die al erghouden van de Anthropologie-lifestyle. Je hebt de toeristen en je hebt deinternationale bewoners. Het is de perfecte smeltkroes.” Ook is het feitdat bijna iedereen Engels praat fijn. “Iedereen spreekt Engels, dus wehoeven het concept niet uit te leggen. Ik denk dat de Nederlanders hetmeteen zullen begrijpen en dat het culturele verschil minder is dan inbijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland.”

De eerste Nederlandse winkel van Anthropologie: “Het is de ultiemevariety store”

Anthropologie mag dan van oorsprong Amerikaans zijn, het let goed op deverschillen binnen Europa. Zo heeft de Nederlandse klant van Anthropologieeen grotere interesse in de homeware afdeling dan bijvoorbeeld onzeOosterburen, meldt Ruis. Voor het samenstellen van het aanbod wordt vooreen opening van een winkel samengewerkt met lokale mensen die zich gaanverdiepen in de lifestyle van het land, zo vertelt McCulloh. Zo isouterwear belangrijker geworden in de Nederlandse winkel en kwam natuurlijknaar voren dat de maxi-jurken die Anthropologie veelvuldig aanbiedt, nietheel handig zijn op de fiets, aldus McCulloh lachend. In elk land wordtgekeken naar de trends en hoe deze verwerkt kunnen worden in het aanbod vanAnthropologie. Ook worden lokale merken toegevoegd, zoals nu KindredSpirits en José Mollura. Ruis meldt opgetogen dat het in Amsterdam nietlastig is om merken te vinden om mee samen te werken omdat de stad zelfveel creatievelingen naar zich toetrekt. Wanneer de winkel enkele maandenloopt worden soms kleine aanpassingen gedaan in het aanbod om de klant zogoed mogelijk te voorzien.

”De Amsterdamse winkel is meer een boetiek”

De Europese versie van Anthropologie is anders dan de Amerikaanse, zobevestigd McCulloh desgevraagd. “We zijn namelijk heel respectvol van destijl in elk land. We doen niet als of we alles al weten. We willen mensenverrassen, maar ze niet iets opleggen. Zo is Anthropologie in de VerenigdeStaten meer casual en is in Europa meer clean design verwerkt inhet aanbod.”

Zoals de Europese en Amerikaanse Anthropologie van elkaar verschillen,is ook geen enkele winkel van het merk hetzelfde. Bij het beschikbare pandwordt namelijk gekeken hoe het ingericht kan worden, van tevoren staat hetconcept nog niet vast. “De Amsterdamse winkel zal er meer uitzien als eenboetiek, door de architectuur van het pand.” Ook is samengewerkt met eenlokale kunstenaar die het pand onder handen heeft genomen.

Managing director Anthropologie: Binnen drie jaar Europese businessverdubbelen

Anthropologie is groot aan het inzetten op Europa zo blijkt uit hetgesprek met Ruis. Na de opening in Amsterdam heeft het merk namelijk alwinkels in het gebied. Barcelona, Düsseldorf, twee in Parijs en dan demeest recente winkel in Nederland. Al langere tijd wordt gehint op Madrid,maar Ruis meldt dat daar nog geen pand is gevonden. “We zijn daar aan hetkijken, maar nog niks staat vast. De eerstvolgende opening is in Hamburg.Daarnaast kijken we ook naar Berlijn.” De komende drie jaar wilAnthropologie de Europese tak verdubbelen, zo meldt de managing director inhet gesprek. Het Amerikaanse merk gaat langzaam de wereld open, want hetheeft recentelijk ook websites gelanceerd in Azië. “Maar de focus voor nuligt op Europa.”

In een retailwereld die steeds digitaler wordt ziet Anthropologie zijnwinkels juist als hun sterke punt, zo vertelt Ruis desgevraagd. “Dat dewereld digitaliseert, helpt ons. We zijn het tegenovergestelde van de superdigitale en geautomatiseerde winkel. We hebben de aandacht van de consumentweten te grijpen en als je fysieke retail goed doet, is dat nog steeds waarde klant wil zijn.” Ruis omschrijft dat de eerste kennismaking metAnthropologie vaak offline is. De klant struint de winkel binnen om rond teneuzen en doet vervolgens online een aankoop omdat het niet met de itemswil slepen. “Onze winkels zijn geen showrooms. Het DNA van ons merk zijndeze fantastische winkels waar je kunt ontdekken.”

Winkelbeelden: Via Anthropologie van de winkel in Düsseldorf

Campagnebeelden: via Anthropologie

Eerste Nederlandse winkel Anthropologie: “Mensen komen bij ons verdwalen” (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 6013

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.